U periodu od 7. - 13.12.2015. godine u više od 180 zemalja svijeta održavaju se jedinstveni sati edukacije učenika i studenata iz osnova programiranja. Sat kodiranja je događaj koji se održava u tjednu posvećenom informatičkom obrazovanju i koji okuplja desetine milijuna mladih, ali i onih nešto starijih, iz cijelog svijeta.

Naime, jednosatni tutorijali dostupni su na više od 40 svjetskih jezika, ne zahtijevaju nikakvo predznanje niti iskustvo u programiranju, a koncipirani su tako da ih mogu pratiti i djeca predškolskog uzrasta, iako je ciljna skupina učenička populacija. Sat kodiranja je zamišljen kao jednosatni uvod u svijet informacijskih tehnologija, prvenstveno programiranja, koji za cilj ima približiti programiranja širem krugu prvenstveno mladih ljudi i pokazati kako svatko može naučiti osnove. I naša škola će se uključiti u ovu akciju organiziranjem sata kodiranja u utorak, od 11,20 - 12,10 sati. Cilj koji želimo ostvariti je približavanje i promoviranje sustavnog i na logici zasnovanog pristupa u rješavanju zadataka i kod onih učenika koji nemaju priliku upoznati se sa osnovama programiranja kroz nastavni proces.

VIJESTI & ZANIMLJIVOSTI ...

Umjetna inteligencija koja zna kad ćete umrijeti

Preciznim određivanjem koji će pacijent kada umrijeti mogu se njegovi zadnji dani učiniti kvalitetnijima.
Znanstvenici sa Stanford sveučilišta su razvili umjetnu inteligenciju koja može predvidjeti kad će pacijenti preminuti, s čak 90% točnosti.

Opširnije...

Zašto su vene plave, ako je krv crvena?

Svaki kirurg će vam reći da su, kao krv, i vene crvene boje. Zašto nam onda kroz kožu djeluju plavo?
Odgovor nije tako jednostavan i leži u tome kako vaše oči percipiraju boju, kako se svjetlost ponaša u kontaktu s vašim tijelom i u specijalnim svojstvima krvi.

Opširnije...

Uskoro dolazi printanje lijekova

Jedna prava mala revolucija je na pomolu. I prije smo znali da 3D printeri imaju zaista puno dosega, od printanja organa i dijelova tijela do kostiju. Sada će biti moguće isprintati i lijekove.

Opširnije...

Robot Erica postaje televizijska voditeljica

Čovjekoliki robot imena Erica mogao bi postati službeno prvi TV voditelj u povijesti robotike. Ili televizije. Ovo nije prvi put da je jedan robot postao dijelom neke neobičnije profesije, ali ovo je ipak jedan posve čovjekoliki robot.

Opširnije...

CAVE2 - hi-tech pećina

CAVE2 predstavlja je rješenje tzv. "hibridne stvarnosti", koje kombinira 2D i 3D grafiku projiciranu na 72 LCD -a smještena u krug od 360 stupnjeva, s 20 zvučnika i 10 kamere, čija je namjena optičko praćenje kretanja korisnika. Za potpuni doživljaj na raspolaganju su još i 3D VR i AR naočale.

Opširnije...
Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.