Pored niza inovacija, Tesla je poznat i po svojim govorima, nikada patentiranim idejama i pričama koje graniče sa fantazijama ... Povodom rođendana velikog Tesle donosimo nekoliko ne tako poznatih činjenica:

1. Brinuo se o ekologiji – Tesla je više puta izrazio mišljenje kako ljudi prebrzo konzumiraju Zemljine blagodati. Bio je zagovornik obnovljivih izvora energije, a radio je na istraživanju prirodnih izvora kako bi minimizirao utjecaj fosilnih goriva.

2. Rođen je tokom oluje – iako je ta činjenica shvaćena kao loš predznak, Nikolina mama je na tu pretpostavku uzvatila rečenicom „Ne, on neće biti dijete tame, nego dijete svjetla“. Nije bila daleko od istine.

3. Bio je humanista – vjerovao je u unapređenje života ljudi, a ne u profit putem svojih inovacija. Upravo zbog takvih uvjerenja umro je siromašan i napušten, 1943. godine u njujorškom hotelu.

4. Predvidio je bežični internet – prilikom razvoja transatlanskog radija, zamislio je sistem sakupljenih informacija koje se dijele bežičnim putem između uređaja koji mogu stati na ljudski dlan.

5. Vlada SAD-a je konfiscirala njegove stvari – nakon Tesline smrti vlasti su preuzele predmete i dokumente u njegovom vlasništvu. Iako su neke stvari kasnije predate obitelji, pojedini dokumenti u SAD-u su još uvijek klasificirani kao tajni.

6. Patio je od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i nesanice – tvrdio je da mu dnevno treba samo 2 sata sna, ali nije jasno da li je to bio slučaj zbog bolesti ili prave volje.

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.