Ovaj 3D printer otvara nove mogućnosti proizvodnje i kreiranja objekata koje je prije bilo teško, ako ne i nemoguće ispisati.
Dok znanstvenici smišljaju kako koristiti neobične nove materijale u 3D printerima, ostaje jedan veliki problem – velika većina 3D printera funkcionira samo s jednim izvorom materijala (npr. s plastikom), što ozbiljno smanjuje kompleksnost objekata koji se mogu napraviti.

No, sada su prvi put znanstvenici u SAD-u razvili 3D printer koji može printati s rekordnih 10 materijala odjednom, što će omogućiti sasvim novi niz objekata koji se mogu brzo i lako ispisati bez ikakvog naknadnog ručnog sastavljanja odvojeno ispisanih dijelova. Iako neki postojeći 3D printeri također mogu printati s više materijala, nisu baš jeftini (cijena im je i do 250 000 $). Čak i tad ograničeni su na maksimalno tri vrste materijala odjednom.
S druge strane, MultiFab 3D printeri, koje su razvili znanstvenici Laboratorija za računalstvo i umjetnu inteligenciju (u daljnjem tekstu LRUI) na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (popularno MIT), pri izradi koštaju samo 7000 $, te je izrada kompleksnih predmeta lakša nego ikad. Također, zbog kompleksnosti objekata koji se izrađuju od 10 materijala, MultiFab koristi posebne 3D tehnike skeniranja kako bi vodio samog sebe tijekom ispisivanja.
„Ovaj 3D printer otvara nove mogućnosti proizvodnje i kreiranja objekata koje je prije bilo teško, ako ne i nemoguće ispisati”, kaže Javier Ramos, jedan od LRUI inženjera koji je radio na projektu.
Ovaj 3D printer može i 3D skenirati objekt i ispisivati oko njega ekstremnom preciznošću. Inženjeri kažu da biste mogli staviti svoj iPhone unutar 3D printera i provesti naredbu da ispisuje ravno na uređaj. Ili možete izdati naredbu da ispisuje oko njega, što efektno zaokružuje funkcionalni elektronski uređaj u srcu novog 3D printanog objekta.
„Trenutno je većina 3D ispisivanja, dostupan hardver, fokusiran na ispisivanje forme i objekata za prototip. Sveti gral je ispisivanje potpuno funkcionalnih stvari odmah iz 3D printera, kombiniranjem više materijala s različitim svojstvima, no da i izrađeni objekt ima nešto naslijeđene funkcionalnosti”, kaže Ramos.
Istraživanje tima, prezentirano na 42. Međunarodnoj konferenciji i izložbi računalne grafike i interaktivnih tehnika u SAD-u, moglo bi imati značajne implikacije na način na koji ljudi izrađuju objekte, s potencijalnim aplikacijama za istraživanje, personaliziranim potrošačkim predmetima, pa čak i na masovnu proizvodnju predmeta.
„Zamislite nekoga tko prodaje električne otvarače boca, no nema 7000 $ da kupi takav printer. U budućnosti bi ta osoba mogla ući u fotokopiraonicu s dizajnom i ispisati svoj proizvod po razumnoj cijeni. Za mene bi takva praktična primjena bila ispunjenje svih snova”, kaže Ramos.

/Izvor: ScienceAlert/

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.