NASA je nedavno objavila da će 5. ožujka pokraj Zemlje proletjeti asteroid promjera otprilike 30 metara, no bez ikakve mogućnosti da navedeni udari u Zemlju. Ipak, postoji velika mogućnost da dotični prođe na minijaturnih 18 000 km udaljenosti od našeg planeta, što je tek dvadeseti dio udaljenosti između Mjeseca i Zemlje.

Ukoliko navedeni prođe na maloj udaljenosti od Zemlje, bit će ga moguće vidjeti pomoću teleskopa, no isto tako mogao bi proći i na impresivnoj udaljenosti od 14 milijuna kilometara. Razlog tolikim odstupanjima pri izračunu moguće putanje leži u činjenici što je asteroid, registriran pod imenom 2013 TX68, otkriven prije samo tri godine i otada je bilo malo prilika za njegovo promatranje.
Naime, nakon što je prvi put opažen, 2013 TX68 približavao se Zemlji s noćne strane planeta, no nakon tri dana promatranja asteroid se prebacio na dnevnu stranu planeta te ga više nije bilo moguće pratiti. Ipak, u tom kratkom vremenskom intervalu znanstvenici su uspjeli ugrubo izračunati moguće putanje navedenog. Nažalost, u izračunima nije bilo moguće otkloniti mogućnost pogreške, zbog čega se nije mogla odrediti točna putanja, već samo raspon putanje, od najbliže do naudaljenije u odnosu na Zemlju.
Uzimajući u obzir trenutno raspoložive podatke, postoji mogućnost da bi asteroid mogao udariti u Zemlju tijekom jednog od sljedećih preleta, no i takva mogućnost je iznimno mala, i računa se u omjeru 1:250 milijuna. „Mogućnost sudara tijekom sljedeća tri preleta toliko je mala da jednostavno ne postoji nikakav razlog za zabrinutost. Štoviše, u potpunosti očekujem da sljedeća promatranja još više smanje navedenu mogućnost”, konstatirao je Paul Chodas, voditelj NASA-inog centra za praćenje asteroida.
Međutim, što bi se dogodilo kad bi asteroid ipak udario u Zemlju? Uzevši u obzir da je navedeni dvostruko veći od asteroida koji je prije tri godine eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji, prouzročivši udarni val koji je razbio na tisuće prozora i ozlijedio 1500 ljudi, moguće je pretpostaviti kako bi i 2013 TX68 eksplodirao u atmosferi, izazivajući pritom dvostruko jači udarni val od onog iz Čeljabinska. A možete zamisliti koliku bi štetu takav udar izazvao iznad gusto naseljenog područja …

/Izvor: NASA/

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.