Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva.

Nakana je obilježavanja Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima  u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na taj datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, koja predstavlja glavni referentni okvir za rješavanje prava i odgovornosti nastavnika na globalnoj razini.

“Podučavanje u slobodi i osnaživanje nastavnika” UNESCO -ov je slogan Svjetskog dana učitelja za 2017. godinu, a temelji se na novim ciljevima održivog razvoja iz rujna 2015. godine, kada je osnaživanje nastavnika bilo ponovno potvrđeno kao glavni prioritet u svim obrazovnim i razvojnim strategijama.

Živimo u vremenu u kojem su mnogi zaboravili da učitelji igraju ulogu u našem životu i ovo je prigoda iznova podsjetiti na to. Učitelji pomažu unaprijediti  znanje, razinu vještina, razviti pozitivne ljudske osobine te svoje učenike “oblikuju” u uspješne osobe u svakome pogledu. Zbog svega toga, učitelji zaslužuju da im se osigura puno bolji status u društvu.

 

 

 

Prosječan učitelj govori.

Dobar učitelj objašnjava.

Izvrstan učitelj pokazuje.

Vrhunski učitelj inspirira.

 

W. A. Ward

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.