Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže kako se rad prosvjetnih djelatnika cijeni kao posebno važan za ukupan razvoj društva.

Nakana je obilježavanja Svjetskog dana učitelja dati potporu nastavnicima  u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz (polu)anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Dan učitelja se obilježava u više od 120 zemalja svijeta među kojima je i naša zemlja. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na taj datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.
Ove godine se obilježava pod motom: "Osnaživanjem nastavnika do održivog društva". Kvalitetno obrazovanje pruža nadu i obećanje boljeg životnog standarda. Nema jačeg temelja za trajni mir i održivi razvoj od kvalitetnog obrazovanja koje pružaju dobro obučeni, cijenjeni, podržavani i motivirani učitelji. Prosvjetni radnici nisu samo sredstvo za provođenje ciljeva obrazovanja, oni su ključni faktor u stvaranju društva temeljenog na znanju, vrijednostima i moralu te bi se u skladu s tim i njihov rad trebao posebno vrednovati.

A koliko se taj društveno odgovoran rad cijeni, kakvu potporu društva imaju i koliko su za svoj posao motivirani prosvjtni djelatnici u Bosni i Hercegovini?!

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.