U periodu od 15. - 18.10. prof. Josip Đerek je sudjelovao na stručnom seminaru u Belgiji na kome se raspravljalo o novim metodama u nastavi, primjeni novih tehnologija i općenito o usavršavanju nastavnika s ciljem poboljšanja kvalitete nastave prirodne grupe predmeta

(matematika, fizika, kemija, biologija, informatika) kao i tehničke stručne grupe predmeta.

 

Za ovo vrijeme pohađao je seminare na temu usavršavanja i napredovanja samih nastavnika te je zajedno sa nastavnicima, profesorima i odgajateljima iz cijele Europe razmijenio pozitivne prakse iz naše škole te razgovarao o načinima unaprijeđenja same nastave kako bi se naši učenici još uspješnije pripremili za budući nastavak školovanja.

Značajno je pomenuti da je prof.Đerek prvi iz naše države , kao profesor srednje škole, imao priliku raditi u „učionici budućnosti“ (Future Classroom Lab) i tu se upoznati sa najnovijim nastavnim pomagalima koja su dostupna u Europi. Uzimajući u obzir jako mali broj stručnih usavršavanja učitelja, nastavnika, profesora unutar FBiH, te prijašnje zapreke u sudjelovanju u stručnim usavršavanjima u EU, ovaj seminar pretstavlja veliki iskorak u usavršavanju nastavnika i nastave u cjelini.

U sljedećem tekstu dan je kratak prikaz ciljeva i aktivnosti projekta Scientix.

Scientixzajednica za znanost, matematiku, tehnologiju i inženjerstvo, mjesto za učitelje koji se žele uključiti u projekte

Scientix je projekt koji ima za cilj promoviranje i podršku suradnje diljem Europe među STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) učiteljima, istražiteljima obrazovanja, političarima i drugim obrazovnim stručnjacima.

Scientixom upravlja Europska mreža škola (EUN) a financira se u sklopu Sedmog okvirnog programa EU za istraživanje i razvoj. Europska mreža škola je ključni čimbenik u EU u obrazovanju a predstavlja mrežu od 31 ministarstva obrazovanja u EU i šire. To je neprofitna organizacija koja nudi brojne obrazovne projekte te vodi put u učinkovitom korištenju obrazovnih tehnologija, čime oprema nastavnike i profesore vještinama kojima mogu uspjeti u društvu znanja.

Iz godine u godinu, stotine obrazovnih projekata su financirani od strane Europske komisije, ali osim dionika direktno uključenih u projekte (učitelji, projektni menadžeri, itd…) većina pučanstva u STEM zajednici ne poznaje njihove rezultate, posebno kada se projekti završe. Scientixov cilj je osigurati da znanje i rezultati tih projekata dođu do šire publike. Drugim riječima, Scientix je kreiran da bi se omogućila redovna razmjena znanja i najboljih praksi u STEM obrazovanju u EU. Njegov portal prikuplja i nudi nastavne materijale i rezultate istraživanja iz europskih znanstvenih obrazovnih projekata koje financira EU sa suradnjom niza nacionalnih inicijativa. Prva faza Scientixa je pokrenuta u svibnju 2009 te je bila usmjerena na stvaranje online portala, organiziranje niza radionica i Scientix konferencije. U ovoj, drugoj fazi (2013 – 2015) cilj projekta je proširiti se na nacionalnoj razini. Projekt je namjenski dizajniran za učitelje (nastavnike, profesore) u osnovnim i srednjim školama te raspolaže jedinstvenim online portalom. Većina sadržaja na portalu je dostupna svim korisnicima. No, registrirani korisnici mogu pristupiti dodatnim mogućnostima kao što su osobne stranice te koristiti dodatne servise, kao što su Scientix forum i chat, te isto tako tražiti prijevode mnoštva nastavnih materijala na vlastiti jezik.

 

Priredio: Josip Đerek

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.