Dragi učenici,

Sutra 17.11.2016. godine se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca. Postavlja se i pitanje koliko ste vi uopće upoznati s ovim? Vjerojatno mali broj vas je znao da je sutra baš vaš dan. Problem je što se zaista malo priča o tome,kao da se stavlja negdje po strani.

Ta priča je aktualna 17.11. svake godine i nakon toga nestaje, prestaje priča o tome. Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata se obiljezava u spomen i znak sjećanja na praške srednjoškolce i studente, i njihovoj prosvjedi koji su organizirali u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su se aktivirali i prosvjedovali protiv nacističke okupacije, te su zbog toga streljani bez predhodnog suđenja.

Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godina u Londonu, a tradicija je zadržana zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Europe, koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarala da Ujedinjeni narodi zvanično prepoznaje i uvrste ovaj dan kao srednjoškolski.

U našoj državi se ovaj dan obilježava od 2009. godine i od tada je održan svake godine u skoro svim gradovima BiHsa raznim aktivnostima. Ove godine opet obilježavamo ovaj datum i želimo da svi srednjoškolci naše države budu zadovoljni i produktivni mladi ljudi. Ovom prilikom želimo da vam čestitamo ovaj dan i da vam zaželimo sve najbolje. Nadamo se da ćete se još više aktivirati i postati svjesni da ste jedan od bitnih faktora u društvu, i da na vama svijet ostaje. Trebate pametno koristiti vaše vrijeme,pravilno koristiti vrijeme koje provode u školskim klupama, poštovati profesore i cijelu upravu škole, izvršavati sve obaveze a i tražiti poštivanje vaših prava,jer samo izvršavanjem obaveza možete očekivati da neko poštuje vaša prava.

 

Srdačno vaša,

Mreža Savjeta Vijeća učenika Bosne i Hercegovine, te Mreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona.

 

U Žepču,16.11.2016..godine

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.