Sat kodiranja (Hour of Code) je globalno najveći edukacijsko-informatički pokret, kojeg je prije nekoliko godina pokrenula američka neprofitna organizacija Code.org, a čiji je osnovni cilj upoznati što veći broj mladih ljudi sa programiranjem i omogućiti im stjecanje prvih programerskih iskustava.

Više od 100 milijuna učenika iz više od 180 zemalja sudjelovalo je do sada u ovom projektu. Tradicionalno se sat kodiranja održava tijekom Tjedna/Sedmice informatičke edukacije. Tjedan/Sedmica informatičke edukacije organizira se svake godine u prosincu, mjesecu u kojem su rođene Ada Lovelace (10.12.1815. godine), britanska matematičarka i općeprihvaćena prva programerka na svijetu, i Grace Brewster Murray Hopper (09.12.1906. godine), pionirka informatike, zaslužna za razvoj programskog jezika COBOL, koja je poznata i po tome što je uz nju vezana priča o nastanku pojma "bug" za grešku u izvršavanju programa.
U ovogodišnjem Satu kodiranja učenici će nova znanja stjecati i kroz aplikaciju za kodiranje koja koristi prepoznatljivo okruženje popularne računalne igre Minecraft. Upravo za tu svrhu Microsoft i Code.org su kreirali Minecraft Hour of Code Designer, online vodič za učenje o programiranju/kodiranju, u okviru kojega igrači prolaze kroz 12 izazova te uče pojmove računalne znanosti kao što su orijentacija u odnosu na objekt, logičke petlje i sl..
Srednja mješovita škola "Žepče" se organiziranjem Sata kodiranja i ove godine aktivno uključuje u obilježavanje Tjedna/Sedmice informatičke edukacije. Sat kodiranja 2016. održat će se 8.12. (četvrtak) u kabinetu informatike (učionica br. 9) u vremenu od 14,45 - 16,35. Cilj ovogodišnjeg HoC -a u našoj školi je upoznati sa osnovnim konceptima programiranja i logikom rješavanja problema i one učenike koji u nastavi informatike/računalstva nemaju programiranje.

DOBRO DOŠLI!

Copyright © Srednja mješovita škola "Žepče" 2018. Sva prava pridržana.