Kako napraviti svoj komposter PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 20:17


Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja organskog otpada (biootpada). Mjesto za komposter tj.kompostiranje izaberemo negdje u dvorištu ili vrtu. Poželjno je da bude u kontaktu sa zemljom, zbog prirodnih procesa koji se dešavaju u njemu, kao i protoka vlage. Prostor , treba da bude osiguran od vjetra i postavljen u polusjeni. Dimenzije nisu strogo propisane, idealne su 80x80x80. Može biti od različitog materijala. Najbolje od drveta.

Postavljeni komposter potrebno je napuniti do 15-20 cm visine grančica, lišća, sijena, slame... i sl. Puniti ga različitim biootpadom: organski otpad iz kuhinje (ostaci voća i povrća, vrećice čaja, ostaci kruha i peciva, talog kave, uvelo cvijeće, zemlja iz saksija za cvijeće, papirne maramice, manje količine papira bez boje, pepeo od izgorenog drva, papirne kutije za jaja, ljuske od jaja, rolne toalet papira, ...) i organski otpad iz dvorišta (trava, lišće, grančice, opalo voće, slama, sijeno, piljevina, iverje, ...).

Da bi proces kompostiranja tekao bez problema treba voditi računa o četiri osnovna pravila:

1. usitnjavanje (svi dijelovi moraju biti usitnjeni ),
2. miješanje (povremeno miješati otpad),
3. održavanje vlažnosti i prozračnosti (ako je presuh povremeno zaliti, a ako je prevlažan dodati suhog lišća, trave, slame... ,
4. pokrivanje (prekriti prekrivačem ili poklopcem).

U komposter ne treba stavljati: novinski papir, časopise tiskane u boji, plastiku, metal, staklo, lijekove, papirne pelene, pepeo pd uglja, izmet pasa i mačaka, kosti, meso, masnoće, osjemenjeni korov, bolesne biljke, lišće oraha, drvo koje je bilo bojeno ili lakirano, biootpad koji je bio u dodiru s naftom, benzinom, pesticidima i sl.

Kada je komposter pun potrebno je masu izvaditi i izmješati (vilama), prekriti je slamom, sijenom, tankim slojem zemlje, ... (ne plastikom), ostaviti da stoji 6 tjedana, nakon toga je ponovno izmješati više puta. Kompost se može koristiti nakon 6 mjeseci, a potpuno je zreo nakon 10-12 mjeseci.

Pravilno proizveden kompost poboljšava strukturu tla, hrani ga i liječi. Možete ga koristiti za vlastiti vrt, cvijetnjak, travnjak, livadu ili poljoprivredno zemljište.

V a ž n o:
U procesu kompostiranja nema neuspjeha. Zato, slobodno počnite, a vremenom ćete doći do najboljih riješenja.

 Članovi sekcije

 
 

PORTAL

Stranice održavaju članovi informatičke sekcije Srednje mješovite škole "Žepče". Bazirane su na CMS-u Joomla 1.5. Za pregled stranica preporučujemo preglednik Mozilia Firefox. Sve komentare i sugestije šaljite na  mail@smszepce.info, sms.zepce@tel.net.ba.
© 2004.-2014. Srednja mješovita škola "Žepče".