PRAVA UČENIKA:
- stjecanje kvalitetnog obrazovanje u sigurnom okružju, bez ometanja,
- pošten i jednak odnos prema njima, bez diskriminacije,
- postupanje prema njima s poštovanjem osobnosti,
- trebaju biti obavješteni o svojim pravima, odgovornostima i o pravilima discipline.
ODGOVORNOST UČENIKA:
- redovno pohađanje nastave,
- dolazak na vrijeme,
- donošenje pribora i opreme,
- poštivanje prava drugih,
- savjesno zalaganje u ispunjavanju školskih obveza,
- znati i poštovati školska pravila,
- prijaviti incidente ili aktivnosti koje mogu ometati sigurnost svih učenika u školi.
U ŠKOLI JE ZABRANJENO:
- ispoljavanje neraspoloženja prema profesorima i ostalom školskom osoblju,<
- vrijeđanje profesora i učenika,
- uporaba cigareta u školskoj zgradi, školskom dvorištu i ulici ispred škole,
- uporaba alkohola i dolazak u školu u alkoholiziranom stanju,
- uporaba droga i dolazak u školu pod njihovim utjecajem,
- izazivanje buke i nereda, svađa i međusobno vrijeđanje učenika,
- izazivanje tuče i sudjelovanje u tuči,
- svaka vrsta nasilnog ponašanja,
- unošenje petardi, predmeta sa oštrim sječivom, ubodnih ili drugih predmeta koji mogu povrijediti učenike i ugroziti opću sigurnost.
Učenik je dužan u učionicu ući prije profesora. Kada u učionicu ulazi profesor svi učenici ustaju. Učenik ne može napustiti sat bez odobrenja profesora koji vodi taj sat. Mobilni telefoni, diskmeni, mp3 plejeri i slični uređaji za vrijeme sata moraju biti isključeni. Učenik je dužan imati sav potreban pribor ili opremu na satu, savjesno raditi na usvajanju znanja vještina i vrijednosti, na satu pratiti upute profesora i isti ne ometati pričanjem, šuškanjem, smijehom, okretanjem, ustajanjem, hodanjem, dobacivanjem i sl. Za vrijeme odmora uzimamo užinu i piće, te obavljamo fiziološke potrebe. Jedenje i pijenje na satu nije dopušteno. Samo u izuzetnim slučajevima možemo za vrijeme sata tražiti da izađemo van. Žvakanje žvakaće gume nije dozvoljeno na satu. Samo u slučaju iznenadne bolesti ili povrede, učenik može tražiti da napusti nastavu. Te sate roditelj je dužan opravdati. Učenik je dužan u školu dolaziti prikladno odjeven i pristojnog izgleda, primjereno mjestu na kojem se nalazi. (Neprikladno je dolaziti u prekratkim suknjama, šorcevima, majicama na bretele i sa velikim dekolteima, otkrivenog stomaka, prozirne odjeće, nečiste i neuredne odjeće, nečiste i neuredne kose, upadljive boje kose i frizure i s pirsingom ). U školi se pozdravljamo sa „dobro jutro“, “dobar dan“, "dobra večer“ i "doviđenja". Pozdravljamo sve profesore, bez obzira predaju li nam ili ne, te sve djelatnike škole. U školi razgovaramo pristojnim jezikom, biranim, uljudnim riječima bez uporabe psovki. Nastojmo što više koristiti riječi „hvala, molim, izvoli, oprosti, ...).
Boravak u čistom i urednom prostoru svakome više prija. Otpatke u učionici i na dvorištu bacamo u kante za otpatke. Donošenje skupocjenih predmeta i novca u školu je odgovornost učenika. Ako nestanu, ne krivite druge. Čuvamo školsku imovinu jer koristi svima. Pisanje, crtanje, škrabanje i urezivanje po školskim klupama, stolicama i zidovima nije dopušteno. Učenik odgovara za materijalnu štetu koju nanese namjerno ili iz krajnje nepažnje. Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti kažnjeno. Načini kažnjavanja su propisani Pravilima škole. Kada se ponašamo pristojno, pravila i kazne će nam biti suvišni. Pridržavajući se ovih pravila o sebi možemo s ponosom misliti kao o istinski civiliziranim bićima.