Učenici završnih razreda Srednje mješovite škole “Žepče” Žepče su početkom mjeseca u pratnji svojih profesora putovali na “putovanje života” kako to mladi vole reći.

Maturska ekskurzija realizovana je u periodu od 01.10. - 08.10.2023.
Na put je ove godine išlo 87 maturanata. U nedjelju, 01.10. u jutarnjim satima krenulo se iz Žepča prema Kumburgazu, našem krajnjem odredištu. Nakon nešto manje od 24 sata putovanja (koje smo proveli uz muziku i smijeh) stižemo u Kumburgaz koji nas je dočekao okupan suncem i mirisom Mramornog mora.
Dolaskom na odredište smjestili smo se u hotel, izvršili dogovore oko odlazaka u diskoteku a nakon toga učenici su imali vrijeme za odmor te uživanje na plaži uz Mramorno more, na bazenima, u sauni, hamamu, teretani, igranju bilijara, stonog tenisa i svim sadržajima koje im je pružao hotel u kojem smo bili smješteni.
Naredih dana smo išli u obilazak Istanbula koji nas je ostavio bez daha. Nezaboravno krstarenje Bosforom na kojem smo imali priliku s Bosfora uživati u ljepotama Istanbula, odlazak do glavnog gradskog trga Taksim, posjeta crkvi svetog Ante, šetnja Istiklal ulicom, obilazak samog centra starog dijela Istanbula, pored raskošne Aja Sofije, Plave džamije, imali smo priliku vidjeti arhitekturu tadašnjeg vremena koja je očuvana sve do danas. Nezaobilazna je bila i posjeta Kapali čaršiji a nakon toga i outlet centru Venecija gdje su učenici obavljali kupovinu poklona ali i za njih interesantnih stvarčica.
Šestog dana našeg putovanja obišli smo grad Silivri koji je također smješten na Mramornom moru a poznat je po šarenim fasadama, prelijepom šetalištu uz more, otomanskoj kući…
U subotu, u jutarnjim satima zaputili smo se nazad u našu domovinu. Na putu prema kući napravljena je posjeta gradu Edirne gdje su učenici imali priliku upoznati se sa samim gradom i obaviti posljednji šoping.
Učenici su se sa putovanja vratili puni pozitivnih i nezaboravnih iskustava.
Ne smijemo izostaviti riječi hvale za naše učenike koji su još jednom pokazali da su odgovorni, kulturni, lijepo odgojeni, spremni za saradnju.
Svi smo ponosni na naše učenike koji su nas dostojanstveno predstavljali tokom ekskurzije!Maturalna ekskurzija iz moga kuta ...

Putovanje u Tursku donijelo mi je niz novih iskustava kroz koja sam usavršila svoje znanje o različitim kulturno-povijesnim znamenitostima.
Sve aktivnosti unaprijed su bile isplanirane, organizirane i precizno provedene u djelo. Odličan program nije omogućio učenicima samo zabavu, već i usvajanje znanja, razvijanje vještina planiranja, timskog rada, komunikacije i zajedništva.
Vodiči, zajedno s profesorima, pazili su na svaki detalj, uzimajući u obzir sve mogućnosti i izazove koje nudi jedno ovako zahtjevno putovanje.
Stekli smo nova iskustva, proživjeli nezaboravne trenutke, otkrili ponešto o sebi i svojim sposobnostima, stekli nove prijatelje, upoznali drukčiju stvarnost i napravili još jedan korak prema zrelosti.
Posebno bih izdvojila obilazak Istanbula, što je za većinu nas bio prvi pravi posjet jednom tako velikom i mnogoljudnom gradu. Hagia Sophia, remek-djelo svjetske arhitekture, i predivno zdanje crkve svetog Antuna Padovanskog samo su neke destinacije pred kojima smo ostali zadivljeni.   
Stanovništvo Turske živi ubrzanim načinom života, ali ističu svoju kulturu i tradiciju, što ih čini posebnim. Ono što nam se manje svidjelo njihov je način pripreme hrane, koji se ipak svojim okusima razlikuje od našeg uobičajenog načina prehrane.
Slobodno vrijeme provodili smo u hotelu ili na plaži, zajedno s profesorima i učenicima iz drugih odjela.
Ova avantura ostat će urezana u našim srcima za cijeli život.

Nika Karimović